etok-etok ni sejenis haiwan yang seangkatan dengan kupang, kijing ( bukan kijang ya), lala, x pun kerang....spesies etok2 ni duk dalam sungai....kecik2 ja....macam lala....kulit dia licin, x mcm kerang kulit berketak-ketak..... jom tgk mcm mana ghupa otak-otak etok-etok ni...
ni la dia etok2..kenai dah? |
begitu la ghupanya etok2...etok2 ni kalau kat ghumah che', tumis berlada ja sedap.... ha, nak resepi dak? hehe...p ambik pen dengan kertaih p... salin no... hehe
bahan-bahan :
etok-etok ( wajib la kan...hehe)
*cili api
*bawang merah
*halia
*serai
*ikan bilis
garam dan perasa
gula kalau rasa pedas
sedikit minyak untuk menumis
p/s: kesemua bahan diatas sila ikut selera hangpa noo...
cara-cara:
1. basuh dan toskan etok-etok.
2. tumbuk kesemua bahan-bahan bertanda * kemudian tumiskan dengan sedikit minyak
3. masukkan etok-etok dan garam/perasa/gula4. masak sehingga terbuka semua kulit etok-etok.
5. sedia dihidangkan bersama nasik panas!!!!!!
tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ni la dia etok-etok yang dah siap dimasak. |
SELAMAT MENCUBA RESEPI ETOK2....

Tiada ulasan:
Catat Ulasan