Isnin, 22 Oktober 2012

::Houseboat at Tasik Kenyir #4::

Bismillahirrahmanirrahim....

Entri pasai Tasik Kenyir dah habih dah...ni entri pasai masak-masak kat sana.  hehe...

masak macam-macam kat sana, tapi yang cheQ nak share ni pasai buat fish ball... hak ni baru ni laa cheQ tau.... 


ok..gambaQ ni cheQ tayang dah dalam entri lepaih..tapi ni nak tayang lagi pasai nak tunjuk ikan tu...hehe...fokus noo...ikan belida yang besaQ tu...:D



cara nak buat fish ball ni adalah dengan mencerakinkan...errr....menceraikan.....err.....apa dia hak tepat noo... hmmmm...tapi nya proses memisahkan isi ikan daripada tulang dan kulit...huhu..payah tu pun nak huraikan.... jadi la seperti gambaQ di ataih tu... dah jadi macam tu, kena simpan dalam peti ais...


dah sudah simpan dalam peti berapa lama cheQ pun tak pasti pasai pemandu bot tu yang buat boleh la buat bagi jadibulat0bulat macam fish ball...heheh...cheQ cuma mai tolong buat bagi bulat je... sangat mudah ye kawan-kawan.... tak payah buh apa-apa pun...cuma isi ikan semata-mata... tangan kena selalyu basahkan dengan ayaQ pasai isi ikan tu melekat kat tangan kalau tangan kering...

fish ball ni kami letak dalam sayuQ petola..uhukhuk....ceghita pasai petola ni, kesian.... pahit nak mampuih.... tak pernah cheQ ghasa petola pahit sampai macam tu sekali.... jadi kami pakat makan fish ball jaa.. petola letak  tepi..hehe....

satu lagi menu ataih bot tu masak dengan ikan belida tu ialah ikan masak asam... macam asam pedas la kiranya...tapi versi tak cukup bahan...selalu asam pedas oghang letak daun kesum, bunga kantan...hak ni versi buh halia, lengkuas saja...dah tang mana pulak hang nak carik segala bagai tu kan..hehe....

teka tangan siapa...hehe
ni la dia ikan masak asam....sedap...tapi banyaktulang...payah nak makan...kalau kalut-kalut makan lekat tulang naya jaa.... jadi kena la makan dengan penuh kesopanan dan kesusilaan..:P


gambaQ ni pun cheQ tayang dah kan..hehe...ni tayang lagi sekali...pasai nak tunjuk hasil tangkapan cheQ digoreng garing menjadi seperti gambaQ di bawah..oh.....sungguh sedap dimakan bersama nasik panaih....hehe..... ikan ni pun banyak tulang....tapi dah goreng garing tahan la sikit...


ikan lampam goreng.....nyam3...

sekian entri masak-masak bersiaran langasung dari  Tasik Kenyir..heheh....

wassalam....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan