Sabtu, 13 Oktober 2012

:: Puding Karamel::

Bismillahirrahmanirrahim..

tadi cheQ duk jalan-jalan tengok blog kak Hana..... tertengok la resepi puding karamel dia...oh, sungguh menawan kalbu.....ghasa nak ngap2 jaa....huhu.... sangat menarik ghupa puding tu..makan sejuk mesti ohsemmm.....nyum3....

cheQ pun teringat la yang cheQ ada jugak gambaQ puding karamel...tapi tak ibgat dah kurun bila..baru ni la nak post...hehe...walaupun tak secomei pusing karamel kak hana, tapi cheQ tetap nak tayang jugak..lantak pi la, blog ni cheQ yang punya kan..huhu...


hah, sapa yang gigit ni..hehe
begitu la ghupa puding karamel cheQ buat...dia punya gula tak berapa nak cukup..jadi cheQ pun tuang la madu nak bagi macam ada karamel dia tu..haha.. sungguh la fake....

yang ni versi pakai teluQ..ada satu lagi versi tak pakai teluQ... cheQ ni sebenarnya tak berapa nak minat buh teluQ banyak..bau dia macam ada yang tak kena sikit kan... jadi setiap kali buat pudingni cheQ pun kurangkan  la kuantiti teluQ ikut suka hati cheQ...jeng3....

jom tengok resepi...resepi ni cheQ share resepi kak hana ye...tapi cheQ kurangkan sukatan teluQ.

RESEPI PUDING KARAMEL
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
  • satu tin susu cair (400ml)
  • 150ml air biasa
  • 4 sudu besar gula
  • 1sk esen vanilla
Karamel:
  • 5 sb gula
  • 2 sb air
Cara-cara
  • Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
  • Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
  • Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
  • Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.

ok....kalau ada yang nak cuba, boleh la ikut resepi kak hana tu... simpan dalam peti ais sebelum makan, perggghhh memang sedap la makan petang-petang time panaih-panaih....huhu..

Wassalam....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan